Back to projects

Central Precinct Infill
Stage 2, Burwood Campus Deakin University

Client
Deakin University
Sector
  • Accommodation,
  • Tertiary Education
Value
$10.6 million
Completion
February 2017
Services
  • Contract Administration,
  • Superintendent

The 2006 Central Precinct project provided four new buildings around a central atrium, offering a range of student, retail and office accommodation at the Burwood Campus. The Central Precinct Infill project will now deliver a new and improved heart for the campus, linking these four buildings and transforming the current atrium space into a contemporary, flexible hub featuring innovative and informal learning spaces.

Project Overview

Stage One of the Infill project provided a new steel and glass roof over the precinct. Stage Two sees the consultant team enclosing the space with an environmentally responsive louvre fa├žade and a fitout comprising a range of social and study areas across level 2 and the new level 3 mezzanine. The precinct is connected via the integration of technology including digital wayfinding screens, and the construction of an additional pedestrian bridge connecting to Building P.

Our Role

Root Partnerships was engaged to undertake the role of Superintendent, to provide structure around the ongoing project correspondence and to support to the University. This involved focusing discussions on the contract terms and facilitating negotiations between the contractor and the University. On a project with very tight delivery timelines Root Partnerships managed the acceleration of the construction works, and the associated commercial negotiations.

Key Challenge

The key challenge for the project was meeting the tight program imposed by the University calendar and requirement to provide student access through the precinct prior to start of the semester in February 2017. This required considerable liaison between all parties to first highlight priority requirements, and subsequently to ensure a staged handover could be achieved for the priority areas when the project was originally documented as a single stage.